3 kommentarer som jag avskyr att höra

Gästblogg- 2019-04-17

Jag har hört mycket genom åren. Både positivt och negativt. Tänkte dela med mig av 3 negativa kommentarer som jag har fått höra. Jag får ofta uppfattningen om att folk tycker det är okej att vräka ur sig vad som helst till mig och vill bestämma vad jag får eller inte får göra, bara för att jag har en diagnos. Gör jag likadant så är det fel av mig att göra det ena eller det andra. Är trött på att få höra sådant.

1 Du kan välja mat först. Du äter så långsamt.
Den här kommentaren är ofta en återkommande kommentar. Speciellt när jag är ute med familjen och äter. Det händer att jag beställer först men får in min mat sist. Ska jag behöva slänga i mig maten bara för att hinna före de andra? Det blir mer än tävling än en njutning. Då blir det inte roligt att äta. Då måste jag ju alltid välja något som går snabbt att slänga i mig som en korv med bröd eller kycklingbitar som exempel för att hinna äta klart före alla andra. Meningen med mat är ju att man ska få energi och bli mätt, inte en tävling. Det är ju inte så att jag kan säga till personalen att de ska göra min mat först pga det. De gör ju den maten som tar längst tid att göra först.

2. Du skrattar på fel ställe
En mycket konstig kommentar tycker jag. Jag skrattar väl när JAG tycker att något är roligt. Ska andra bestämma när det är rätt tillfälle för mig att skratta? Ska jag skratta när andra anser att det är passande så blir det inte äkta och kommer inte från hjärtat.

3. Vänta med att göra det eller det. Vi hjälper dig
Är det något som retar mig så är det att folk ger mig olika förmaningar om hur eller när jag ska göra något. Ska JAG vänta med att göra en massa olika saker så kommer jag aldrig att få saker gjorda. Då vill jag inte heller höra att jag är långsam och inte får något gjort.
Folk är så snabba med att tala om för mig hur jag ska göra något och när det ska göras. Om jag gör samma mot andra människor så blir de inte glada. Jag förstår inte hur man kan tala om för någon hur man ska göra det ena eller det andra, men inte kunna ta emot samma kommentar själv. Tycker verkligen att man ska tänka sig för vad man säger till andra. Det är en sak om jag behöver hjälp. Då har jag inget emot att ta emot hjälpen, men om jag inte behöver hjälpen, så vill jag kunna göra saker på mitt sätt, OM jag ska göra dem. Duger det inte så tycker jag att man kan göra det själv istället för att komma med kommentarer om hur man kunde ha gjort något på annat sätt.

En del tycker att jag inte ska bry mig om kommentarer som dessa, men jag har svårt att sortera bort intryck som jag hör eller ser. Kände att jag var tvungen att få skriva av mig.

gurkstavar pasta och kycklingsås