Recension | ”Den där natten”

Vi möter tre till synes vanliga killar. De har precis slutat gymnasiet och lever precis som det förväntas av nyblivna studenter – de arbetar och går på fester. Men allteftersom märker vi att något inte står rätt till. En mystisk flicka dyker upp i mörkret, de har mardrömmar och pratar om skuldkänslor. Vad hände egentligen ”den där natten”?

Filmen är 34 minuter lång. Under dessa minuter försöker författaren Emma Norborg att ge oss en tankeställare. Vad kan grupptryck få oss att göra? Vad kan droger leda till? Budskapet är tydligt. Tänk dig för, tänk om och tänk igen.
Skaparna och medverkande till denna kortfilm är bara gymnasielever. De vill motverka droger. Från tanke till färdig film har detta budskap alltid stått i centrum.

Vi på Drugsmart hade äran att få närvara på förhandsvisningen av ”Den där natten”. Med oss hade vi våra praktikanter från Christian 4:s gymnasium i Kristianstad. Efteråt när vi lämnade salongen så startades diskussionen direkt.

-    Varför gjorde killarna ingenting? säger Annica och alla vi andra håller med.

Var det manuset eller påtryckning av budskapet? Hur som helst så skapade det en diskussion om hur man ”kanske” kan reagera i en sådan situation som utspelades i filmen.

Nina från Drugsmart berättar att manusförfattare och skådespelare inte har någon som helst tidigare erfarenhet inom media.

-    Musiken, filmandet och skådespelet var väldigt bra för att vara deras första film och i med att de inte har någon medieutbildning säger Madeleine

Grupptryck, ångest, framtidstro, hopp - Dessa värdeord samlas i denna film. Jag gillar att de valde att fokusera på konsekvenserna som händer runt om kring droger. Denna film väcker känslor - berör - skapar diskussion. Hoppas att när denna sedan har premiär eller för den delen används i skolan så borde all fångas upp av diskussion efteråt säger Jimmie på Drugsmart.

Kolla in deras facebookgruppDela |
Laddar feed

 

(0 - 0 röster )

Rösta här:

0 kommentarer

Fler artiklar