En Vit Jul till alla barn

Just nu pågår kampanjen Vit Jul. Många barn oroar sig för att vuxna dricker, extra jobbigt kan det bli under julen när det är lov från skolan och de flesta umgås med familjen. Vit Jul vill att alla barn ska få fira jul utan att behöva oroa sig för att mamma, pappa eller andra vuxna dricker för mycket under julen.

Kampanjen Vit Jul har funnits sedan 2007 för att uppmärksamma att julen är barnens högtid, inte ett tillfälle för vuxna att bli berusade, att uppmärksamma att 385 000 barn har föräldrar med missbruk eller riskabel alkoholkonsumtion och att det måste finnas fler aktiviteter för barn att göra under julen. Vi ställde några frågor till Carina Friberg Fabregat som är projektledare för Vit Jul.

Varför är det extra viktigt att uppmärksamma barn som mår dåligt av vuxnas drickande under julen?
- Barn till föräldrar som överkonsumerar alkohol har det givetvis tufft under flera tillfällen än julen, men oftast finns det förhoppningsvis då en trygg zon dit barnet kan gå. En fritidsgård, en teatergrupp, dagis, fritids eller hem till en kompis. Men under julen blir de här barnen extra utsatta eftersom de flesta av dessa platser håller stängt, aktiviteterna tar julledigt vilket är problematiskt eftersom behovet inte gör det! Vi måste få upp den här frågan på agendan och få till en förändring både i kommuner och föreningar. Förra året anordnades 270 aktiviteter runt om i landet vilket vi är oerhört stolta över!

Varför tror ni att det är så självklart med alkohol när det är jul?
-
Många dricker av tradition, det har alltid varit en glögg/snaps tills sillen/ett par julöl/lite vin/en whisky efter maten och man fortsätter med det utan att tänka på att alkoholen skapar en trygghetsrubbning eller reflektera över hur det påverkar barnen i ens omgivning.

Vad har ni fått för respons på kampanjen?
- Vi får bättre och bättre respons varje år, vilket är fantastiskt roligt! PÅ Facebook har över 76 000 personer ”gillat” oss och den siffran, såväl som antalet ambassadörer, ökar varje dag Tillsammans kan vi göra julen vit för många barn!

Hur gör man om man vill ta ställning?

- Då klickar man sig in på vitjul.se/Ambassadorer/ och fyller i sitt namn. Samtidigt lovar man att inte dricka drycker med mer än 2,25 volymprocent under julafton, juldagen och annandagen. Numer finns det ju faktiskt både saftglögg, lättjulöl och alkoholfri snaps för den som vill ha något att skåla med. Perfekt för den vita julen!

Vill du också stötta kampanjen Vit Jul?
Bli ambassadör
Vit Jul på Facebook
Vit Juls applikation på Facebook
Hitta roliga aktiviteter där du bor

streck.jpg
 Foto: Vit Jul/Pernilla Förnes och Carina Friberg Fabregat

Dela |
 

(5 - 1 röster )

Rösta här:

0 kommentarer

Fler artiklar