Drogfritt uteliv

Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) vet att fritiden har stor betydelse för ungas livskvalitet. ?De vet också att fritiden är avgörande för när och hur mycket alkohol unga konsumerar. ?UNF vill se en modern ungdomspolitik där det finns fler nyktra aktiviteter, där unga har något att säga till om och där fest inte är förknippat med fylla.

Därför driver dem kampanjen ”Ett bra uteliv” där de utvärderar och belyser hur kvalitén är på ungas uteliv. Detta görs genom att blanda annat certifieringar och undersökningar om vad unga tycker om sin fritid och hur mycket kommuner satsar på att ge unga ett bra uteliv. Vid certifiering finns det ett antal krav. Uppfyller man kraven så kan kommunen, utestället eller mötesplatsen bli ”Ett bra uteliv”-certifierad av UNF.

-Var femte ung i åldern 16-19 år dricker för att de inte har något annat att göra. Det är kommunernas ansvar att se till att det finns nyktra mötesplatser på kvällar och helger och ett varierat utbud av aktiviteter för kommunens alla invånare särskilt unga i ålder 16-25 som konsumerar alkohol, säger Linda Engström, ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund.

Gävleborg erbjuder bäst uteliv för unga och Söderhamn blev bästa kommun

Undersökningen man nyss gjorde visade att Gävleborg erbjuder bäst uteliv för unga och Söderhamn blev bästa kommun i landet. Även Gävle och Ludvika hamnar på topplistan över de kommuner i landet som erbjuder bäst uteliv för unga nyktra. Gävleborg blev bästa länet i landet av 21 tillfrågade län, med 3,4 i betyg. Dalarna fick medelbetyget 2,6 och hamnar i mitten av UNF:s lista. De kommuner i gävledalaområdet som fick det lägsta betyget var Hofors och Hedemora.

- Vi ser att det finns stora skillnader mellan kommunerna. Den lägsta fick 0,9 poäng och den högsta 4,7. Det ska inte spela någon roll vart en som ung växer upp. Unga ska kunna förvänta sig en miniminivå av möjligheter till inflytande, nyktra mötesplatser och brett utbud av aktiviteter, anser Linda Engström, ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund

Vill ni veta hur UNF fått fram resultaten och vad kommunernas mötesplatser ska uppfylla, läs hela undersökningen här.

Läs mer på http://unf.se/Brauteliv/  

 

Dela |
 

(5 - 7 röster )

Rösta här:

0 kommentarer

Fler artiklar