Bengtsson på dörren

14-20 februari är vi på Drugsmart med och uppmärksammar alla barn som lever i familjer med missbruk. Bland annat kommer ni den 17 februari kunna chatta med Björn Kruse och Marcus Bellatreccia från Adesso Productions som står bakom teaterpjäsen ”Bengtsson på dörren” som handlar om att leva i en familj med missbruk. Pjäsen spelas ofta för skolklasser och vi på Drugsmart ville veta lite mer.

Vad handlar föreställningen om?
Föreställningen handlar om en pappa och hans 14-åriga son och deras kamp med alkoholens baksida, sveket mot barnet och förälderns förnekelse. Vi vill visa att man inte är ensam och att det aldrig är ett barns fel att någon vuxen dricker alkohol.

Vilka är de vanligaste reaktionerna ni brukar få i samband med föreställningen?
Den vanligaste reaktionen är full koncentration under föreställningen. Att det här är ett ämne som berör är det ingen tvekan om! Eftersom pjäsen bygger på egna erfarenheter från när Marcus växte upp med sin mamma så brukar han få frågan om var hans pappa var. Vi brukar ha väldigt bra samtal efter föreställningen vilket visar att barn vill prata om det här bara vi vuxna kan tänka oss att göra det. Det är inte ovanligt att det stannar kvar någon eller några för att fråga något om en kompis eller berätta en historia.

Varför är det så viktigt att prata om missbruk i familjer?
Vi vill förmedla att det finns hopp, hur mörkt det än kan se ut. Men man måste som barn få hjälp och det enda sättet för att få hjälp är att avslöja den stora hemligheten. Därför brukar vi under samtalen diskutera vem man kan prata med om med de här frågorna. Svaren vi får är allt ifrån busschauffören till kurator/skolsköterskan på skolan.

Vi brukar också prata om vad man kan göra som kompis om man vill stötta och hjälpa sin vän. Vi tycker man kan göra något tillsammans till exempel gå till kuratorn, ringa Bris, kanske prata med kompisens föräldrar. Vi tror att det är bra om man kan göra något gemensamt och nå någon vuxen, som vän är det ju också svårt att få ett sådant förtroende.

Nu när vi är ute och möter elever så försöker vi alltid ha representanter från stödgruppsverksamheter med oss vilket känns mycket positivt. Det finns stöd och hjälp att få men man måste våga berätta hemligheten!

Läs mer om "Bengtsson på dörren" på Adesso Productions hemsida.

Dela |
 

(0 - 0 röster )

Rösta här:

3 kommentarer
Nicklas Kartengren
@Armin, du får fråga honom när han chattar...

2011-02-09 23:02

Har Björn själv växt upp med missbrukande föräldrar?

2011-02-09 21:10

Armin
Blir glad när jag läser att så många vill förmedla att det finns hopp!

2011-02-09 18:44

Jaana

Fler artiklar