Är energidrycker farligt?

Föräldrar och skolpersonal uttrycker ibland sin oro över barn och ungdomar som dricker litervis med energidryck som t ex Red Bull, Monster eller Burn och sen går runt i skolan hyperaktiva, speedade och kissnödiga. Är energidrycker verkligen farligt? Och om det är ofarligt, varför forskas det då så mycket för att bevisa att det är ett ofarligt livsmedel?

Om detta pratade Ulla Beckman Sundh från Livsmedelsverket igår på en konferens om ”Lagliga Droger” i Göteborg den 5 oktober 2010. Konferensen handlade om lagliga droger som alkohol, snus, beroendeframkallande läkemedel och energidrycker.

Innehåll

Energidrycker innehåller framförallt två ingredienser; taurin och koffein. Taurin finns naturligt i kroppen och upptäcktes först i gallan på en oxe, Taurus är oxe på latin. Taurin har länge använts som huskursläkemedel i Asien men har egentligen inga direkta effekter, varken positiva eller negativa. Om koffeinet vet man däremot mer. Koffein finns naturligt i t ex kaffe, te, guarana och kolanöt. Koffein stimulerar andningen, ger ökad hjärtverksamhet och ökad medvetenhetsgrad. Och är urindrivande.

Skador

Koffeinförgiftning kan innebära hjärtklappning, sömnproblem, ångest, oro, yrsel, illamående, diarré och kräkningar. Mycket allvarlig koffeinförgiftning kan leda till temperaturökning i kroppen och förändrad saltbalans vilket kan leda till kramper och döden. För en mycket allvarlig koffeinförgiftning behövs ca 10 g koffein vilket motsvarar ca 150-200 koppar kaffe.

Överdos?

Som ni förstår så är det inte så vanligt, varken för vuxna eller unga att bli koffeinförgiftade eftersom det inte är så enkelt att dricka 200 koppar kaffe under en kortare tid. Energidrycker, och nu även tuggummi och annat godis som innehåller koffein, är mycket enklare att få i sig då det smakar godare helt enkelt. Koffeinhalten i Red Bull är 320 mg/l, vilket är ungefär hälften så mycket som i vanligt bryggkaffe. Detta innebär att en burk energidryck, eller ett sk ”engerigshot”, innehåller lika mycket koffein som en kopp kaffe.

Ulla Beckman Sundh menade att forskningen idag inte kan bevisa några allvarliga fall där orsaken varit intag av energidrycker.

-Men det är också omöjligt att bevisa att tomten inte finns, säger hon vidare.

Råd

Livsmedelsverkets varnar ”...för att engergidrycker med hög koffeinhalt vid stor konsumtion kan ge lätt till måttlig koffeinförgiftning” och deras är;

  • Använd inte energidryck som törstsläckare.
  • Använd inte energidryck som vätskeersättning.
  • Använde inte energidryck ihop med alkohol.

 

Behöver vuxna oroa sig för att ungdomar dricker för mycket energidryck som innehåller höga halter av koffein eller behöver barn oroa sig över att deras föräldrar dricker för mycket kaffe med ännu högre halter av koffein?

 

Diskutera energidrycker i vårt forum.

Se Ullas presentation från konferensen i Göteborg.

 

 

Publicerad 10 Okt 2011 - uppdaterad 04 Mars 2012

 

Dela |
Laddar feed

 

(5 - 1 röster )

Rösta här:

6 kommentarer
Tack för infon, hjälper i skoluppsats. Tycker ni själva att det är farligt då?

2011-02-08 10:47

Destro
detta var bra information

2010-10-27 09:00

richaldo
Nicklas Kartengren
tack Arth för din kommentar. att få abstinenssymtom av att dricka så mycket som du beskriver är helt rimligt. jag är ju själv en stor kaffedrickare och känner igen mig i din beskrivning.

precis som du skriver så är nog risken större om man inte har full koll på hur mycket koffein man får i sig om man både dricker kaffe, energidryck, tar koffeintabletter och äter energigodis.

2010-10-07 14:25

Har använt energidryck i 5 år nu. sen jag var 17. Har inte märkt av något alls..
5/6 burkar per vecka, tillsammans med 4/5 kaffekoppar per vecka. Var dock där ett tag under gymnasiet som jag Överdoserade rejält på energidryck. Drack väl 6, 7 burkar per dag. Och då kickade beroendet in. Men det var inte allt för jobbigt att ta sig ur (Inte värre än när jag slutade att röka) Men detta varierar väl från person till person.

2010-10-07 14:07

Arth
Min lärare får ju abstinens av kaffe så det måste vara farligare än red bull.

2010-10-06 09:31

John.P
omöjligt att bevisa att tomten inte finns ;-) haha!

2010-10-06 09:29

T-nisse

Fler artiklar